TYLER RAMSEY – NEW LOST AGES

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Soundly Music

De debuutplaat van de Amerikaanse singer-songwriter Tyler Ramsey uit Asheville, North Carolina als soloartiest kwam in 2004 titelloos onder zijn naam op de markt. De voormalige leadgitarist van de rockformatie ‘Band Of Horses’ lanceerde daarna nog drie andere soloplaten met “A Long Dream About Swimming Across The Sea” uit 2008, “The Valley Wind” uit 2011 en het verrassende “For The Morning” uit 2019 dat acht jaar na zijn vorige release werd uitgebracht. Een snel opererende muzikant blijkt hij dus niet echt te zijn.

Daarom moet het ons ook niet verrassen dat zijn vijfde soloalbum “New Lost Ages” opnieuw vijf jaar op zich liet wachten. Deze tien nieuwe nummers bevattende plaat werd deze keer opgenomen in de ‘Avast Recording Co.’-studio in Seattle, Washington, de studio van producer Phil Ek die in het verleden al producer was van een ellenlange reeks platen van meestal indie rockgroepen zoals o.a. ‘Modest Mouse’, ‘Built To Spill’, ‘The Shins’, ‘Fleet Foxes’, Father John Misty, ‘The Paper Kites’ en ‘Band Of Horses’, van 2007 tot 2017 de folkrockgroep van Tyler Ramsey.

Ook Tyler Ramsey opereert als soloartiest in het indie folk- en indie rock-gebied met zijn nummers. Op zijn plaat “New Lost Ages” toont hij dat o.a. in de twee songs die we voor de video’s bij deze recensie uit het album hebben geselecteerd. Dat zijn de albumopeningstrack en eerste single “These Ghosts” dat helemaal ‘Band Of Horses’-materiaal lijkt te zijn. Qua stem lijkt hij hier zelfs sterk op die van ‘BOH’-leadzanger Ben Bridwell. De tweede video brengt u de beklijvende tribute-song “Flare (For Neal Casal)” die Tyler Ramsey opdraagt aan de in 2019 op 50-jarige leeftijd door zelfmoord veel te vroeg overleden gitarist en singer-songwriter van rocknummers die hij o.a. bij Ryan Adams’ begeleidingsgroep ‘The Cardinals’ speelde.

Ook de instrumentalisten die Tyler Ramsey in de studio bijstonden tijdens de opname van deze plaat zijn geen onbekenden: ‘My Morning Jacket’-gitarist Carl Broemel speelt mee op elektrische gitaar en pedal steel en hij zorgt voor harmony vocals op het nummer “Where Were You” waarop Russ Pahl op pedal steel en Scott Moore op viool als gastmuzikanten voor wat extra instrumentatie zorgen. De basgitaar op het ganse album wordt vakkundig gehanteerd door Morgan Henderson van ‘Fleet Foxes’ en ‘The Cave Singers’ en al het te horen drumwerk is voor rekening van Sean Lane, de drummer van de vrouwenrockgroep ‘Heart’ en hun frontvrouw Ann Wilson.

Het aangenaamste tijdverdrijf voor Tyler Ramsey is het schrijven van zijn eigen liedjes en dat hij daar echt kan van genieten kunnen we op dit album horen in nummers zoals de over een traag maar vastberaden naar de afgrond zakkende wereld in “Dark Dark Dark”. Maar ook titeltrack “New Lost Ages”, het knap gezongen “You Should Come Over” en de op werk van Ryan Adams lijkende ballad “Where Were You” behoren tot onze favoriete tracks. Het meest opvallende nummer op deze plaat is het meer dan 7 minuten durende rockepos “Poisonous Summer” waarin Scott Moore op zijn viool mag excelleren.

(valsam)